0595 - 40 28 75
info@hunzegat.nl
logo haven hunzegat
Boek ligplaats

Vaarroutes

Hunze vogel
Vaarroute

De Lauwersroute

De Lauwers is de oude grens tussen de provincie Groningen en Friesland.

Als u bij het uitvaren van Jachthaven Hunzegat, de Zoutkamperril oversteekt. Dan komt u aan bij de Friese sluis. Let op de Fuiken voor en na de sluis. Vaar nooit tussen de hoofdstok en de waterkant, daar staat het net/fuik. De hoofdstok is altijd gemarkeerd met een lintje o.i.d. Dus houdt u het midden van het vaarwater aan.

U kunt bediening vragen bij de sluis, door op de watersport knop aan de rechterzijde van het vaarwater te drukken. Bij groen licht mag u de sluis in varen. U zult een aantal centimeters stijgen of zakken. Dit is afhankelijk van de waterstand op het Lauwersmeer.

Als u de sluis uitvaart komt u op de Lauwers. Het is eigenlijk een stapje terug in de tijd. U vaart tussen de rietkragen en de landerijen van Groningen en Friesland. Door kleine gehuchtjes Munnekezijl en Pieterzijl, gesticht door monniken uit Gerkesklooster. Rond 1440 werd de Pieterzijl aangelegd en in 1476 de Munnekezijl. Na de aanleg van deze beide sluizen, waarmee de afwatering was geregeld, kon de Ruigewaard worden ingepolderd. Dit waren toen nog kwelders.

  1. Bij Munnekezijl kunt u na de brug even afmeren voor een Picknick.
  2. U passeert Pieterzijl met een kleine brug waar de kap van de Whaly naar beneden moet.
  3. Als u over de Oude Lauwers heen/ terug vaart , ook de kap naar beneden doen bij het passeren van de duikers/bruggen.
  4. Vanaf de oude Lauwers kunt u ook naar Burum varen. Daar is een klein haventje voor een picknick. Ook kunt u daar, de in 2014 herbouwde molen “Windlust” bekijken. Deze kunt u bezoeken op elke zaterdag tussen 09.30 en 12.30 er is dan ook meelverkoop.

U vaart dezelfde weg terug om weer op de Oude Lauwers te komen.

Visvliet is een Gronings dorpje waar het Visvlieterdiep en de Lauwers aan beide zijden langs meanderen/stromen. Visvliet heeft een bekende inwoner gehad, Eise Eisinga, (bekende amateur astronoom die een prachtig planetarium heeft nagelaten in Franeker) die vluchtte uit Friesland na een oproer in Franeker, waarbij hij betrokken was. Na een jaar werd hij echter uitgeleverd en veroordeeld tot verbanning uit Friesland, waarop hij terugkeerde naar Visvliet. Hier ontmoette hij zijn tweede vrouw, alvorens hij in 1795 terugkeerde naar Franeker.

Als u onder de brug van het Visvlieterdiep doorvaart, heeft u aan uw rechterzijde een klein haventje om af te meren. Voor een wandeling door Visvliet “de droomtocht” Informatie Visvliet/ Droomtocht | VISVLIET.COM. Ook kunt u in Visvliet bij het Heirhuys (huiskamer van Visvliet) een koffie/thee of taartje nuttigen. Ook bij het vernieuwde restaurant Esparanza kunt u even genieten van wat drinken en/of eten.

Over het Visvlieterdiep kunt u naar het van Starkenborghkanaal varen. Let hier goed op de grote binnen scheepvaart. Houdt de rechterzijde van het vaarwater en kijk goed uit.

U kunt richting Gerkesklooster waar ook een haventje is. U kunt hier via de Lauwers weer terug varen naar Zoutkamp.

Vaarroute

Kromme Raken Route

  1. Ulrum, woonplaats van H. de Cock.
    Hendrik de Cock was een Nederlandse predikant die aan de basis stond van de Afscheiding van 1834, die uiteindelijk leidde tot het ontstaan van zelfstandige gereformeerde kerken naast de Nederlandse Hervormde Kerk.
  2. Houwerzijl, De Theefabriek, voor een heerlijke high Tea.
  3. Borg Verhildersum, voor een bezoek aan het landgoed, de museumboerderij of restaurant het Schathoes voor een kopje koffie of lunch. Ook is daar het Ede Staal pad, waar je tijdens een prachtige wandeling rondom Leens teksten van Ede Staal tegenkomt.
  4. Adventurepark Waddenfun, met een eetgelegenheid op hoogte.
  5. Restaurant de Hoornstertil.
  6. Eenrum, hier bevindt zich Abrahams mostermakerij voor een drankje of eten. Kaarsenmakerij Wilhelmus, erg leuk voor de kinderen. Maar ook de Notoarestoen een Arboretum.
  7. Het Abel Stok bosje (afmeren bij het gemaal), voor een leuke wandeling of picknick in een verwilderde oude boomgaard. Het is een bos vol mysteries, sages

De sage gaat over de herkomst van de naam Abelstok en de herkomst van de dorpsnamen rondom het gebied. Ene Abel zou gewed hebben dat hij met een polsstok over het water kon springen (Abelstok).  

Hij sprong zó ver dat hij uit het zicht verdween en iedereen hem kwijt was. De mensen riepen: ‘‘Wee, o, wee!’’ (Wehe). Met Abel was echter niets aan de hand en om iedereen duidelijk te maken dat hij nog leefde, blies hij op zijn hoorn (Den Hoorn). De mensen begrepen het en zeiden opgelucht tegen elkaar: ‘‘d’ Mens is er weer!’’ (Mensingeweer).

Ook is het Abel Stok een plek vol hippies en Hillbillies geweest. Sanne Meijer heeft daar een mooi artikel over geschreven in Landleven.

  1. Winsum, uitgeroepen door de ANWB tot het mooiste dorp van Nederland 2020.
  2. Schouwerzijl picknickplaats.
  3. Garnwerd, bij cafe Hammingh of Garnwerd aan zee kunt u een terrasje pakken aan het water. 
  4. Het Boezemgemaal Elektra. Er zijn daar mogelijkheden voor een picknick. Er is een restaurant en een zwembad.
  5. Zoutkamp, uw start en eindbestemming met tal van restaurants om uw dag op het water af te sluiten.

note: Bij Roode Haan heb je Overdaips een restaurant aan het water met mooie steigers om de boot aan te meren.