0595 - 40 28 75
info@hunzegat.nl
logo haven hunzegat
Boek ligplaats

Mastenmakerij

Hunze vogel
Mastenmakerij
De jachthaven

Mastenmakerij Jachthaven Hunzegat Zoutkamp

In het naseizoen en in de winter maken wij verlijmde masten. Het maken van houten masten is ambachtelijk handwerk en altijd maatwerk. Ambachtelijke verlijmde masten zijn daarom uniek in hun soort. Doordat dit bij ons een volledig handmatig proces is, is de maximale lengte die wij maken 12 meter.

Het maken van een verlijmde mast op maat is een langdurig en ingewikkeld proces. Eerst moet er het juiste hout worden uitgezocht. Voor de masten gebruiken we Oregon Pine Clear and Better. Deze balken worden verlijmd om tot een vierkante vorm te komen met op de juiste lengte de verjonging. De kern van de mast is hol met een ruimte voor kabels zoals de coaxkabel voor de marifoon en een stroomkabel voor de navigatieverlichting. De mastvoet blijft vierkant maar de rest van de mast wordt rond gemaakt, vanuit de vierkant word een achthoek gemaakt, dan een 16 kant, vervolgens 32 kant, 64 kant, etc om uiteindelijk het laatste deel handmatig met de schaaf af te ronden. Aan de bovenzijde van de mast wordt een hommer gemaakt, hierop rust het mastbeslag waarmee de mast verstaagd is met het schip. De mast wordt nu lakklaar geschuurd en vervolgens in een 2 component laksysteem gezet. Als wij de mast voor je mogen aflakken komen er 7 lagen lak op, de masttop wordt zwart geschildert en de ringen wit. Vervolgens wordt de marifoonantenne gemonteerd en de navigatieverlichting. Als laatste plaatsen we een scherenhout met wimpel. Nu is de mast klaar om op te leveren.
Mastenmakerij

Wat zijn de mogelijkheden?

Maar ook een nieuwe mastvoet of masttop behoord tot de mogelijkheden. Na inspectie door de mastenmaker zal blijken of de mast nog goed genoeg is voor een reparatie.

Wist je dat we naast het maken en herstellen van masten ook de volgende voorwerpen maken en/of herstellen?
Zwaarden, roer en helmstok
Gaffel, Giek en Kluiverboom
Scherenhout, Strijkklamp en kikkers op maat
Mastenmakerij lijmen