0595 - 40 28 75
info@hunzegat.nl
logo haven hunzegat
Boek ligplaats

Ankeren hoe doe je dat?  

Hunze vogel

Ankeren klinkt heel eenvoudig, er zijn echter wel wat dingen waar u rekening mee moet houden. Zo is niet elke plek geschikt. De waterdiepte en windkracht bepalen de lengte van de ankerlijn waar u bijvoorbeeld rekening mee moet houden. Of u een ketting of touw gebruikt verschilt namelijk ook. Kortom, er zijn veel dingen waar rekening mee moet worden gehouden. Wat dit precies is? Dat leest u hier.  

Waar mag u ankeren?  

Ankeren doet u diep onder water. Bij gebruik van een ketting heeft u drie keer de waterdiepte nodig. Als het water bijvoorbeeld 2 meter diep is, moet de ketting 6 meter zijn. Bij een touw moet dit 5 keer de diepte zijn. Verder moet er ook rekening worden gehouden met de wind. Een goede ankerplaats biedt beschutting tegen wind en golfslag, zodat u niet van de kant af drijft. Kies bij voorkeur een plaats waar het niet te diep is. Zo ligt u goed beschut en heeft u niet al te veel ankerlijn nodig. Daarnaast is ook de structuur van de bodem nog een belangrijk punt om rekening mee te houden. Het anker moet zich namelijk goed kunnen ingraven. Kies dus voor een losse bodemstructuur, dit is in de meeste wateren in Nederland geen probleem.  

Welk anker heeft u nodig?  

Nu vraagt u zich waarschijnlijk ook af welk anker u het beste kunt gebruiken voor uw boot? Het antwoord op die vraag wordt bepaald door verschillende factoren, namelijk;  

  • Het vaargebied: In de binnenwateren heb je niet een heel groot anker nodig, dit is op zee wel anders.  
  • De bodem: zoals al even benoemd is de bodem ook een belangrijk punt om rekening mee te houden. Bij een harde bodem heeft u een ander anker nodig dan bij een losse bodem.  
  • Het type boot: ook het gewicht van de boot heeft invloed op het type anker. Hoe zwaarder de boot, hoe zwaarder het anker.  

Soorten ankers 

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten ankers. Deze kunnen uiteindelijk verdeeld worden in twee groepen, gewichtsankers en lichtgewichtsankers.  

Gewichtsankers: dit zijn betrouwbare ankers, die zich goed ingraven. Deze zijn te gebruiken voor grote boten. Er zijn verschillende soorten gewichtsankers, namelijk; 

  • Stokanker  
  • Klipanker 
  • Dreganker 
  • Paraplu anker  

Lichtgewichtsanker, deze zijn voornamelijk te gebruiken voor kleine bootjes met weinig gewicht. Er zijn verschillende soorten lichtgewichtankers, namelijk; 

  • Guardian anker  
  • Fortress anker  

Let uiteindelijk goed op welk anker het beste bij u boot past. Zoekt u een ligplaats? Jachthaven Hanzegat biedt verschillende ligplaatsen aan, neem zeker eens een kijkje.