Wanneer vaarbewijs nodig?

Hunze vogel

Heerlijk varen op een boot door de grachten van een mooie stad of lekker dobberen op een mooi meer. Dat klinkt natuurlijk heel leuk, maar moet u een vaarbewijs hebben om te varen? Wanneer is een vaarbewijs nodig en wanneer niet? Natuurlijk zijn er bepaalde regels op het water, maar welke zijn dit precies? Dat leggen wij u uit in deze blog.

Vaarbewijs nodig

Wanneer een vaarbewijs verplicht is, hangt af van de lengte en de snelheid van de boot. U heeft een vaarbewijs nodig wanneer uw boot voldoet aan één van onderstaande punten:

  •     De boot kan sneller dan 20 km/u
  •     De boot heeft een lengte van >15 meter
  •     Schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden

Wanneer de boot voldoet aan één van de bovenstaande, is het dus verplicht dat de schipper een vaarbewijs heeft. Daarnaast moet deze schipper 18 jaar en ouder zijn.  

Welk vaarbewijs nodig?

Wanneer het duidelijk is dat u een vaarbewijs nodig hebt, is het nog de vraag welk vaarbewijs u nodig hebt. Het is namelijk mogelijk om Klein Vaarbewijs en Groot Vaarbewijs halen. Wat het verschil is? Een Klein Vaarbewijs heeft u nodig voor kleine boten, het gaat hierbij om een pleziervaartuig of een snelle motorboot van 15 tot 25 meter die meer dan 20km/u kan. Verder ook voor het varen op motorboten, waterscooters en jetski's en schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden.

Wilt u op een boot varen met een lengte van 25 tot 40 meter of een boot van meer dan 12 betalende passagiers, dan heeft u hiervoor een Groot Vaarbewijs nodig.

Waarvoor is Vaarbewijs 1 en 2 nodig?

Daarnaast heeft u ook nog Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2. Dit vaarbewijs geeft aan op welke wateren u mag varen. Met Vaarbewijs 1 mag u varen op rivieren, kanalen en meren. Wanneer u op alle open- en binnenwateren wil varen, zoals het IJsselmeer, heeft u Vaarbewijs 2 nodig.

Heeft u een boot en bent u op zoek naar een geschikte ligplaats in de omgeving van Groningen? Van Haven Hunzegat in Zoutkamp kunt u terecht om uw boot te plaatsen voor een seizoen of voor het gehele jaar.


Vraag ligplaats aan